IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Bandijerna 2409 mnv

DATUM   12. 08. 2012.

VR. POLASKA: 06:oo  VR. DOLASKA 19:oo

VODIČ: Dragoljub Krgović

UČESNICI: Novaković Milenko i Roza,  Vanja Radovanović, Krgović Tatjana i Dragoljub; Cmiljanić Slobodan, Fatić Snežana, Marđonović Aleksandar, Vukčević Slavica i Blažo, Branka Adžić, Edita Files Bradarić, Dejan Milić, Mira Kostić i Rajo Božović

KRATAK OPIS AKCIJE:
Krećemo kombijem u 6:oo.  Za nešto više od dva i po sata ugodne vožnje Nikolinim kombijem stižemo na hladni i vjetroviti prevoj Sedlo. Na brzinu oblačimo jakne i vjetrovke, ne malo iznenadjeni niskom temperaturom. Plaćamo ulazak u Nacionalni park uz želje da se te pare upotrijebe na pravi način.  Odmiču nam Blažo, Tanja i Dejo, pa žurimo da ih stignemo. Markirani put nas vodi preko Uvite grede do Surutke, gdje skrećemo desno ka Trojnom prelazu između Valovite grede i Zubaca. Magla nam tokom prvog dijela dana kvari pogled, naročito kad su fotografije u pitanju.

Sa Trojnog prelaza krećemo opet desno i strmim travnatim neobilježenim putem nakon 1, 45h stižemo na Bandijernu. Zadovoljni smo lakom, kratkom i bezopasnom turom, a razočarani što se i nakon sat odmora  ne otvara i te kako očekivani pogled na predivne vrhove Durmitora. Nakon kraće rasprave o poziciji Zelenog vira  sa Trojnog prevoja idemo na suvo korito jezera Zelenog vira. Nakon odmora ispod Zubaca, glasanjem odlučujemo da idemo ka Vjetrenim vrhovima. Otvara se  divni pogled na Sedlenu gredu, Dobri do, Šarene pasove, Prutaš, Bobotov vrh, Zupce, Bandijernu, Šljeme… Uživamo u prelijepom danu  bez vreline koja nas je mučila u protekla 2 mjeseca. Leškarimo i dugo odmaramo, gotovo se ljutimo na poziv vodiča da nastavimo dalje.

Veći dio ekipe dalje nastavlja preko Vjetrenih brda dok drugi dio  ispod Vjetrenih brda dolazi na Sedlo. Dio ekipe koji ide lakšom maršrutom stiže prvi, pomalo brinući za drugare. Uskoro se pojavljuju i oni.  Sada svi odmaramo i leškarimo u blagoj udolini, skriveni od vjetra, uz Slavičinu zeljanicu i Milenkovo vino. Svako nudi preostalu hranu iz ranca. Ovo su oni dragoceni momenti bliskosti i medjusobne povezanosti kao da smo jedna familija. Tura laka, druženje odlično i da ne bi tog krvnika od prijepodnevne magle bio bi ovo jedan savršen dan. 

Tekst:  Dragoljub Krgović. Fotografije možete vidjeti u galeriji ispod.

You may also like...

Оставите одговор