Dolina Kuti, uspon na Lipovicu i Biograd

Maršruta Kuti-Lipovica; Kuti-Biograd
Datum 20/21.08.2016.

Vrijeme polaska:

10:10(Prvi dan-Lipovica);

07:20 (Drugi dan-Biograd)

Vrijeme dolaska: 18:40  /   17:00
Vodič Duška Vučeljić
Učesnici Branka Adžić, Edita Files Bradarić,  Snežana Ivanović, Ivo Šćepanović

Kratak opis akcije:

 Naša destinacija ovog vikenda bilo je selo Kuti, koje se nalazi na 15-tak km udaljenosti od Andrijevice. Kuti su udolina, na samoj granici sa Albanijom, a  skrivena vrhovima Zeletina, Lipovice,Šutice i Stočice .  Selo se nalazi na 1050m nadmorske visine.

Mala grupa (Branka Adžić, Edita Files Bradarić,  Snezana Ivanović i Duška Vučeljić), krenula je iz Podgorice  u ranim jutarnjim satima (06:00) , nakon dva sata stigli smo u Andrijevicu, gdje nas je sačekao i Ivo šćepanović. Nakon kraćeg odmora i trgovine namirnica zaputili smo se ka Kutima.

 Dan 1: Kuti-Lipovica

 Višak stvari smo ostavili u staroj kući, gdje smo bili smješteni ova dva dana, a na uspon smo krenuli u 10:10. Početak staze za Lipovicu je kod stare, oronule karaule, gdje postoji i smjerokaz za biciklističku stazu koja vodi za Gusinje. Od smjerokaza smo krenuli ovom stazom (10.30h) ka vrhu. Prateći stari vojni put kroz bukovu šumu došli smo do livade na kojoj se nalazi još jedan smjerokaz, kao i stara granična piramida sa oznakom SFRJ. Smjerokaz upućuje desno na puteljak koji vodi ka Gusinju, a mi ćemo nastaviti pravo uzbrdo ka katunu Bojovića.

Nakon dva sata hoda izlazimo do starog katuna i nastavljamo ka novom katunu, gdje je i izvor vode. Tu nas je i ugostila  porodica Bojović, a i mi smo zasluženo odmorili uz kafu i mlječne proizvode. Nakon ove pauze,  krenuli smo ka vrhu, berući borovnice kojih je bilo u izobilju. Na vrhu (1882mnv) smo bili oko 14.30, nakon pređenih četiri sata laganog hoda. Sa vrha se pruža fenomenalan pogled na Prokletije, Biograd, Stočicu, Greben, Zeletin, Komove, pa čak u daljini i na vrhove Bjelasice, dok se kao na dlanu ispred nas vidi Grnčar i Gusinje.

Nakon kraćeg odmora , odlućili smo se za kružnu turu ka Kutima. Zaputili smo se u pravcu Grebena. Odmah su nas dočekale borovnice i maline i bilo je teško nastaviti , a ne zaustaviti se još jednom pored  ovog izobilja darova prirode,ipak čekao nas je dug spust te smo krenuli. Pored česme skrenuli smo lijevo puteljkom kroz gustu bukovu šumu,i nakon nešto više od sat vremena izašli smo na makadam, a onda je uslijedio prilično dug spust ka nasoj destinaciji niz Sticku rijeku. Tura je završena u 18.50 nakon predjenih 14km i uspona od 970m.

 

Dan 2 : Kuti-Biograd

Drugog dana našeg boravka u Kutima izvršili smo uspon na vrh Biograd (2100mnv). Na turu smo krenuli u 07.40, starom stazom koja vodi ka katunu Bistena. Nakon prolaska pored vojne osmatračnice,i ispod Kucke glave došli smo do starog katuna porodice Baja Đukića, gdje smo napravili malo dužu pauzu. Neko je odmarao, a neko brao ljekovito bilje. Nastavili smo put kroz gustu bukovu šumu, prolazeći pored nekoliko potoka i ubrzo stigli do novog stana Đukića, gdje smo se okrijepili i natočili flaše svježom vodom. Ovdje je bila i veća pauza jer nas je čekao prilično jak uspon do vrha, a prijao je i odmor kao i priča sa staricom Stanom, koja provodi cijelo ljeto na ovom katunu berući borovnice i brinući o velikom broju ovaca.

Do katuna Bistena iz sela Kuti nam je trebalo oko tri sata . Uslijedio je i uspon, pored stare granične piramide direktno ka vrhu. Uspon je izuzetno naporan, a od katuna do vrha nam je trebalo 1.30min. sve u svemu predjenih 1100m za oko 5h. Na vrhu smo bili u 13.00h. Uslijedilo je fotografisanje i prepoznavanje okolnih vrhova (Asanac, Tomova glava, Stočica), kao i vrhova Kučkih planina koji su se nazirali u daljini.

Obzirom na izuzetno strmo spuštanje, svi smo odabrali svoju „najbolju“ alternativu spuštanja i zavisno od brzine spustili se do katuna za 45′, 1h a neki i za 1h:15′ . Odlučili smo se jos malo odmoriti kod stana Đukića, a zatim smo se spustili starom vojnom stazom kroz bukovu šumu do karaule u Kutima. Spust od katuna Bistena do karaule u Kutima traje nekih 1h30′. Ova kružna tura je počela u 07.40, a završila se u 17h.

Sve u svemu dvije zahtjevne ture, jedan veliki broj pređenih km ,ali na kraju zadovoljstvo zbog dva prelijepo provedena dana u planini i nada da ćemo sljedeći put mozda popeti i jos neki od mnogobrojnih vrhova koji se nalaze u blizini.

Izvještaj napisala :Vučeljić Duška

Fotografije : Duška i Edita

Podgorica, 30 .08. 2016.g.

 

You may also like...

Оставите одговор