Dani Gorice na Bukumirskom jezeru 2016

MARŠRUTA Uspon na Surdup  (2184m) i Štitan (2172m)

Uspon na Torač stijenu (1842m)

DATUM 29-31.07.2016.
VR.POLASKA 15h petak VR.DOLASKA 20h nedjelja
VODIČ Rajko Mićković  i  Edita Files Bradarić
UČESNICI Pavle Bandović, Svetislav Šoškić, Branko Božović, Milena Andrijašević, Snežana Ivanović, Snežana Fatić, Aleksandar Marđonović, Mira Kostić, Brano Perović, Vuk Šestović, Srđan Radlović, Olivera Komatina, Marija Mićković, Miljana Ivanović, Miodrag Ivanović, Prelević, Aleksandar Đurašković, Goran Mićković, Jelena, Saša, Gavrilo i Mihailo Pterović, Prijatelji iz Bild studija njih 4, 2 gosta iz turističke zajednice, Mićkovićev brat sa suprugom i rođakom. (ukupno 33)

 OPIS AKCIJE:

Ovo je petnaesta po redu planinarska manifestacija Dani Gorice na Bukumirskom jezeru. Ove godine  je pomjerena na zadnji vikend jula, što se pokazalo ispravno, barem što se tiče lijepog vremena. Kroz cijeli vikend i manifestaciju provuklo se oko 30- tak učesnika, što planinara našeg kluba, dva planinara iz Planinarskog kluba PTT Beograd, predstavnici turističke zajednice koji su bili u kontroli dijela CT-1 od Bukumirskog jezera do Izvora Torača, te Momo i Senka Mićković koji su spremili i donijeli kompletan ručak za subotu.

Unazad 7-8 godina tradicionalno kampujemo ispod Torača, a ne uz samo jezero, zbog više mjesta za postavljanje šatora i parking kola, više mira i tišine. Predhodnica od par kola i šatora je stigla na mjesto kampovanja u petak popodne i predveče, a neki i kasno uveče. Upaljena je logorska vatra i nastavljeno druženje do kasno u noć. U subotu ujutro grupa od 12 planinara je bila spremna u 8.30h za uspon na Surdup i Štitan. Po predivnom vremenu i uz dobru vidljivost, milimo markiranom stazom ispod Pasjaka i dolazimo ispod Štitana na raskrsnicu za 2h, skrećemo desno ispod južne strane Pasjaka i usmjeravamo se prema živom siparu ispod Štitana i previje (2006m) između Surdupa i Štitana.

Nakon previje uspinjemo se na vrh Surdupa (12h) i odmaramo oko 40 minuta. Za prelaz na vrh Štitana takođe preko previje trebalo nam je oko 40 minuta, pogledi sa oba vrha su slični (vrhovi i amfiteatar Kučkih planina prema jugu, istočno i sjeverno Prokletije, sjeverno Crna planina i Komovi, zapadno udaljeni vrhovi Moračkih planina i Durmitor). Spuštanje sa vrha ide preko jugoistočne padine Štitana do Previje Bigeze (2007m) ispod Toljevca.

Tu smo ce malo zadržali očekujući da će se negdje pojaviti grupa od 4 planinara, naših gostiju, koji su zakasnili na turu i samovoljno krenuli za nama. Čuli smo njihove glasove i predpostavku da su skrenuli dolinom prema istoku iza Bigeza, no ni izviđanje Aleksandra i Gorana u tom pravcu nije pomoglo da ih uočimo. Za povratak od ove previje do Bukumirskog jezera trebalo nam je oko 2h uz kraće odmore.

U kamp dolazimo u jeku služenja pasulja. Poslije ručka neki nas napuštaju, neki idu do jezera na kupanje. Pošto se naših 4 gostiju nije vratilo do sumraka, a zabrinutost rasla, jer se radi o potpuno neiskusnim planinarima, ja Sneža i Aleksandar, opremljeni lampama i pištaljkama, upućujemo se ponovo stazom ispod Pasjaka. Nakon uzaludnog dozivanja, u mrkloj noći vraćamo se prema kampu sa bojazni da ćemo morati zvati pomoć, ali pri spuštanju čujemo odjek dozivanja iz kampa da su se naši izgubljeni planinari vratili. Bilo je to za njih 13- časovno putešestvije planinama, koje se srećno završilo, jer  su nakon skretanja i prolaska Bigeza uočili put za Rikavačko jezero i stigli do katuna i Rikavačkog jezera. Putem preko Širokara i Mokre u kamp su stigli oko 22h. Nakon dramatičnog dana nastavljena je priča uz logorsku vatru, ali je kamp ubrzo utihnuo u dubok san pod zvjezdanim nebom.

U nedjelju je nakon uranka i doručka grupa od  7 planinara krenula na uspon na Torač stijenu. Ulazak u ovu stazu je iznad jezera i početak je skriven iza mladih bukava ispred kojih je netko postavio kupu kamenja. Tura je atraktivna i kratka sa izuzetno lijepim pogledima prema vrhovima Žijova (Treskavac, Surdup, Štitan, Pasjak, Maglič) , Bukumirskom jezeru i dolini Mokre. U isto vrijeme Rajko i Mira su remarkirali dio transverzale CT1 padinama Torača, od izvora Petrovića do iznad katuna Rašovića točak. Nakon tura zasluženo se častimo preostalom hranom. Ostatak dana ispunjen je  spremanjem kampa, kupanjem na Bukumirskom jezeru i branjem malina na povratku.

Dani Gorice na Bukumirskom jezeru  je godišnja klupska manifestacija i dobra prilika da planinarima iz drugih klubova i našim prijateljima otkrijemo sve čari  ovog planinskog područja.

KARAKTERISTIKE TURE:

Uspon na Surdup i Štitan je srednje teška do teška tura sa visinskom razlikom od 730m odnosno 900m ako računamo i uspon na Štitan od  prevoja. Dužina staze u oba pravca je oko 15 km i potrebno je oko 8h za njenu realizaciju.  Tura je u gornjem dijelu kružna sa obilaskom oko Štitana sa sjevero zapadne strane, siparom, uspon na Surdup od prevoja, silazak na isti prevoj i uspon na vrh Štitana , silazak jugoistočnom padinom do prevoja Bigeze i ponovno dolazak na raskrsnicu staza ispod Pasjaka. Odavde se može popeti i Pasjak (2051m), ali ne preporuča se bez vodiča koji poznaje pravac i opreme.  Uspon se može izvršiti u svim godišnjim  dobima, zimi i u rano proljeće je  neophodna oprema za zimsko penjanje. Staza je markirana.

Uspon na Torač stijenu ili drugi manji vrh Torača, bliže Bukumirskom jezeru je laka tura u trajanju od 4h, iako je posljednjih 200m vrlo strm. Za silazak se preporuča ista staza, staza nije markirana.

Izvještaj napisala Edita Files Bradarić +  fotografije

You may also like...

Оставите одговор