Buldoš 1788mnv Kučka krajina

MARŠRUTA Korita kučka – Buldoš – Mala i Velika Radeća – Korita k.
DATUM 28.06 2020g
VR.POLASKA U 7:30č VR.DOLASKA 18č
VODIČ Rajko Mićković
UČESNICI Julija Andđelić,Jelena Milutin,Milena Andrijašević,Edita Files Bradarić,Mira Kostić,Nikola Nikezić,Cica Jakovljević Snežana Ivanović i Rajko Mićković,ukupno 9planinara

KRATAK OPIS AKCIJE:
Krećemo iz Podgorice u pravcu istoka preko kučkih sela Doljana, Vrbice , G. i D. Meduna, Dučića i Orahova i tačno za 55miuta stižemo do polaznog mjesta pješačenja Korita kučka, tačnije razrušene vojne karaule 1385mnv . Pješačenje započinjemo u 8i45m. makadamskim putem u pravcu sjevera prema Velikoj Radećoj. Na nekih 2km skrećemo desno i idemo šumskim putem, na izlasku iz šume nastavljamo dalje, sa lijeve strane prolazimo pored ostataka nekadašnje šumske kuće. Na prevoju gdje se razdvajaju makadam put prema Podgradskom katunu i Kodri nalazimo markaciju prema vrhu Krisitor. Nastavljamo u pravcu Krisitora i šumom izlazimo na čistinu kamenite i travnate podloge, gdje na jugu nastavljamo pješačenje blagim usponom u pravcu juga, preko Benkanjskog katuna 1647mnv, sve do vrha Buldoš 1788mnv (Braka e Kjut). Vrh je tačno na granici između CG i Albanije na njemu se nalazi stari obrušeni granični kamen SFRJ, lijepo se uočava kao blagi trougao sa Korita.

Sa vrha Buldoš pruža se lijep pogled, od jugoistoka vrhovi Prokletija, dolje kanjon Cijevne, u radijusu panorama vikend naselja K.korita,vrh Huma orahovskog, Berovače, Viljenice, vrhovi Žijeva, Smojana, Beškeze i na kraju sjeveroistočno vrh Krisitora, bočno kao na dlanu. Na povratku smo se sklonili u napuštenu kolibu Benkanjskog katuna zbog velikog pljuska. Povratak istom stazom do šumarske kuće, a odatle pored izvora Mala i Velika Radeća šumskim makadam putem do polaznog mjesta.

Karakteristike staze: Staza je laka do srednje teška K2/T1, dužine u oba pravca oko 17km, visinske razlike oko 400m, utrošeno vrijeme sa odmorima je 8h. Staza nije markirana i neophodan je vodič ili dobar poznavalac tog predjela. Može se pohoditi u svim godišnjim dobima, izuzetno lijepih pogleda na sve vrhove Kučkih planina i Prokletija. Ima varijanta dolaska do vrha Buldoš direktno od v.karaule u pravcu istoka preko šumske udoline Greča malo upornijm usponom do vrha Buldoš, u stvari ovo je stara staza kojom je vojna patrola obilazila granicu Jugoslavija- Albanija.
Izvještaj napisao Rajko Mićković

Оставите одговор