22.Balkanski susreti planinara u Bugarskoj i uspon na Rtanj u Srbiji

MARŠRUTA Podgorica-Etropole,Bugarska(preko Brusa i Niša), Rtanj (preko Sokobanje), povratak u PG preko Kraljeva.
DATUM 21-24.06.2019.
VR.POLASKA 5:25h VR.DOLASKA 1h 25.06.
VODIČ Organizator putovanja i vodič na Rtnju Edita Files Bradarić
UČESNICI Mira Kostić, Ivan Šćepanović, Milena Andrijašević, Mira Bulatović, Dobrislav Bajović, Božidar Zajović, Vuk Šestović, Jolanta Racković, Snežana Ivanović, Branka Adžić, Jasna Milošević, Rajko Mićković, Pavle Bandović, Petar i Adrijana Vujačić.

Opis putovanja i tura :
Na putovanje u Bugarsku krenulo je 14 planinara kombijem prevoznika Mraković sa dva vozača i bračni par Vujačić, koji su kolima krenuli dan ranije u Etropole. Krenuli smo sa 25 minuta zakašnjenja u 5:25h, jer smo čekali Vuka i Jolantu koji nisu čuli budilnik. Putovanje je proteklo uredno uz odmore na Krscu, Čakmari, poslije Niša , da bi stigli za planirano vrijeme od 13:30h odnosno oko 20h po njihovom vremenu, u Etropole, u Hotel Everest.

Nakon registracije i smještaja u hotelu večerali smo, malo prošetali i ranije legli. Ujutro nakon pozdravne riječi i uputstava za ture, 9 planinara je otišlo na jaču turu, a 7 na lakšu turu. Za prvu grupu obezbijeđen je bio transport autobusom do prevoja Kašana na Staroj planini 1 400mnv. Uspon je započeo oko 9h prema vrhu Shape Plaster 1888mnv i spuštanje preko Cordune do manastira Sv. Trojice na 1050m, gdje je bio kraj obih tura sa ručkom uz manastir (16h). Tura je trajala oko 7h . Ispod manastira smo posjetili poznati vodopad Varovitec .

Popodne je iskorišteno za odmor, a sa predsjednicima i predstavnicima klubova i društava održan je sastanak članica susreta u 18h. Na sastanku su se analizirali današnji pohodi, razmijenile informacije o međuklupskim aktivnostima, o balkanskim susretima mladih koji su planirani za posljednji vikend u avgustu u organizaciji Pd Ljuboten iz Tetova, kao i o susretima za iduću godinu, koje će organizovati Pohodniško društvo Novo mesto iz Slovenije, od 12-14.juna 2020.g.

Na susretima je prisustvovalo oko 170 planinara iz 6 zemalja Balkana, najbrojniji su bili planinari iz Bosne njih oko 60tak koji su nastavili svoje putovanje dalje prema Turskoj.Svečana večera uz bogat folklorni i muzičko zabavni program održan je od 19.30h do kasno u noć.

U nedjelju ujutro nakon doručka planirana je šetnja do centra Etropole sa posjetom Istorijskom muzeju i drugim znamenitostima ovog gradića koji je smješten na sjevernim padinama Stare ili Balkan planine (600mnv, 80km od Sofije), poznat još iz doba Traćana , i vjekovno usmjeren na rudarstvo i vađenje plemenitih metala i dragog kamenja iz Stare planine.

U 11.20h smo napustili Etropole i istim putem se vratili do granice, Niša, prošli kroz Aleksinac da bi u Soko Banju stigli oko 17h. Ovdje smo napravili pauzu zbog ručka, a poslije smo se uputili prema Rtnju, praćeni pravim ljetnjim pljuskom i grmljavinom. Kad smo stigli u Rtanj (18.40h) sve se već bilo primirilo ali i smračilo od silnih oblaka koji su legli na Rtanj. Smjestili smo se u novim apartmanima Gmitrović. Usljedila je noćna šetnja po selu koje djeluje zapušteno, sa starim zgradama rudničkih stanova, vikendicama, psima lutalicama.

Jedina skorašnja neobičnost u selu je novootvoreni luksuzni hotel sa 5 * i dva bazena, koji kao da je pao sa Marsa u ovoj tmuloj noći. Rtanj stvarno ima neku posebnu mistiku i vegetaciju te je proglašen za specijalni rezervat prirode.
Prema dogovoru 6 planinara ustaje u 4:30h kako bi rano započeli uspon na Rtanj (5h), iz sela Rtanj 956mnv do vrha Šiljak 1565mnv.

Vrijeme je bilo prelijepo i sunčano pomalo vlažno i sparno u donjem dijelu staze koji prolazi šumom. Za uspon nam je trebalo tačno 3sata, na vrhu smo uživali u pogledima prema svim stranama od Soko Banje do Stare planine, Boljevca, Mirova na sjeveru, zaista impozantna planina piramidalnog oblika na ovom platou. Na vrhu su ruševine kapele Svetog Đorđa, koju je izgradila Greta Minh 1934,g,, u znak poštovanja i sećanja na svog supruga i najvećeg dobrotvora istočne Srbije g. Julijusa Minha,vlasnika tadašnjeg rudnika kamenog uglja.

Cijelo vrijeme pohoda pratilo nas je i pravilo društvo četvoro pasa iz sela. Sišli smo istim putem odnosno južnom padinom Rtnja, stazama preko strmih livada prepunih cvijeća i ljekovitog bilja. Iako je rano uspjeli smo naći i prepoznati poznati ljekoviti rtanjski čaj, koji je jedna od vrsta vrijeska. Sašli smo do apartmana oko 12h, pola sata ranije stigla je i druga ekipa koja je svoje vrijeme iskoristila posjetom Boljevcu i poznatoj Bogovinskoj pećini. Nakon spremanja napuštamo Rtanj u 13h i vraćamo se u Podgoricu gdje smo stigli oko 1h poslije ponoći.

Bogovinska pećina (napisala Milena Andrijašević)
Šteta bi bilo propustiti priliku i prevaliti toliki put , odlaskom na Balkanski susret planinara u Bugarsku, a ne posetiti i popeti Rtanj. Što naravno naš klub nije zanemario tj.realizovao je. Pošto nas je bilo u ekipi 15 odmah smo se opredelili ko je spreman za Rtanj a ko ide u Boljevac i obilazak Bogovinske pećine. Posetu pećini omogućila nam je Turistička organizacija Boljevac, koja nam je dodelila vodiča i uz njegovo prisustvo posetili smo pećinu i čuli pojedinosti o njoj.
Uređenje pećine započeto je 2008 god. po projektu profesora dr Radenka Lazarevića, a posete su pocele 2013 godine. Urađeno je 540m staze koja je izdignuta od rečnog korita i omogućava nesmetani pristup do najlepših dvorana pećine. U uređenom delu pećine izdvajaju se po svojoj lepoti i bogastvu pećinskog nakita, posebno 4 DVORANE: Koncertna, Rudarska, Dvorana kiklopa i Hajdučka.

KARAKTERISTIKE TURA:
Staze na planini Balkan u okolini Etropole su uglavnom dobro markirane, naša tura je imala visinsku razliku u usponu 488m a u silasku 838m, srednje teška dužine oko 20km u oba pravca .
Uspon na Rtanj je bio sa južne strane ( drugi najpoznatiji pravac je sa sjevera sa separacije Mirovo) iz sela Rtanj. Tura je srednje teška, visinska razlika oko 1000m, dužine 14km u oba pravca.

Izvještaj napisala Edita Files Bradarić

Оставите одговор