Istorijat kluba

Klub je osnovan u 19. januara 2001. godine, nakon što je grupa iskusnih planinara organizovala Osnivačku Skupštinu i oformila novo Planinarsko društvo “Gorica”. Ime je dobilo po malom brdašcu, park šumi i poznatom šetalištu u Podgorici. Društvo je već na početku okupilo oko 70 planinara koji su nastavili sa uspješnim pohodima i usponima na vrhove crnogorskih planina. Novim Zakonom o sportu u 2005.g. izvršena je preregistracija Planinarskog društva “Gorica” u Planinarski klub “Gorica”.

U 2001. godini realizovano je 38 akcija, od toga 8 višednevnih. Jedna od važnijih uspješnih akcija bila je trasiranje, uređivanje i promocija prve Ekološko-rekreativne staze “Obod” na Rijeci Crnojevića, koja je svečano promovisana 02.06.2001. povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U 2002. godini realizovane su 43 akcije i započeta ideja o višednevnoj akciji na Bukumirskom jezeru, koja će se svake godine pod nazivom “Dani Gorice” tradicionalno održavati sredinom avgusta, a u cilju okupljanja i druženja što više planinara iz Crne Gore, Srbije i okruženja.

U 2003. godini uspješno su realizovane čak 52 planinarske ture, a rad Društva je obogaćen novom aktivnošću, odnosno edukacijom i takmičenjem u planinarskoj orijentaciji.

U 2004. godini realizovane su 44 planinarske ture, od toga 10 višednevnih. Bilježimo prve uspjehe naših mladih orijentiraca, prva nagrada juniora i treća seniora na Republičkom  takmičenju iz planinarske orijentacije na Veruši, kao i sudjelovanje na Planinarskim sportskim igrama-Rajac 2004. Na kraju godine, i nakon višegodišnjeg rada autora planinara (Daniela Vinceka, Ratka Popovića, Miodraga-Mija Kovačevića  i  kartografa Pavla Bandovića) i ogromnu pomoć sponzora, posebno Vlade SR Njemačke, iz štampe je izašla knjiga “Planine Crne Gore – Vodič za planinare”. Knjiga je savremen vodič svim planinarima i ljubiteljima prirode kroz crnogorske planine, izdata na našem, engleskom i njemačkom jeziku.

2005. godini realizovano je 45 planinarskih tura od kojih je 11 bilo višednevnih. Započeta je edukacija budućih planinarskih vodiča za tri planinara našeg Kluba na Ljetnjem tečaju za planinarske vodiče, koji je u organizaciji PSCG održan na Bjelasici u avgustu.2005. godine. Izdata su tri Biltena i obnovljena je internet prezentacija Kluba.

U 2006. godini planine smo pohodili kroz 50 akcija od kojih je 10 bilo višednevnih. Nastavljena je edukacija planinarskih vodiča kroz Zimski tečaj na Ivanovim koritima i Ljetni tečaj na Orjenu. Naši su planinari vrijedno radili na trasiranju, krčenju i markiranju dijela Primorsko planinarske transverzale Orjen-Lovćen-Rumija(PPT) kroz Sozinu (od  Petrovačke ceste do Sutormana, oko 16 km). Aktivno smo sudjelovali u izradi brošure ove transverzale. Postavljeno je pet kutija na vrhove Kučkih planina i napravljeno pet novih pečata.

U 2007. godini realizovano je 46 akcija, 14 višednevnih od kojih je osvajanje Olimpa u Grčkoj i Pelistera na Baba planini u Makedoniji bio prvi organizovani iskorak kluba u inostranstvo. Obnovili smo markacije na našem dijelu PP transverzale, dopunili markacije u masivu Žijova i markirali dio Prve crnogorske transverzale CT-1od vrha Maglič preko Kozelja i prevoja Konjske rupe do crkve Carine.

U 2008. godini realizovane su 43 akcije, među kojima je bilo 8 vikend tura i sedmodnevno planinarenje sa osvajanjem vrha Balkana Musale na Rili,   Vihrena na Pirinu u Bugarskoj i Miđora na Staroj planini u Srbiji. Klub je izdao novi vodič „Planinarski vodič kroz Žijovo“ uz pomoć Crnogorsko – Austrijskog partnerstva za razvoj Bjelasice i Komova. Markacionisti naseg kluba sudjelovali su u projektu markiranja pješačko – rekreativnih staza u NP „Skadarsko jezero“.

U 2009. godini  klub je realizovao 47 akcija od kojih je osam bilo dvodnevnih i jedna višednevna ekspedicija u Julijske alpe sa usponima na  Triglav i  Kanin. Naši članovi su zajedno sa planinarima iz drugih klubova osvajali vrhove u inostranstvu: Titov vrh i Korab u Makedoniji, Gran Paradiso i Mon Blan u Alpama, Olimp i Ararat. Nažalost, ovu godinu će klub pamtiti po tragičnom događaju koji je zadesio 11 naših planinara prilikom uspona na Ostrvicu 11.09.2009, kada su bili izloženi jakom udaru groma od kojeg je smrtno stradao planinar Andrej Tomović, dok je jedan planinar teže povrijeđen i četvoro lakše povrijeđeno.

U 2010. godini klub je realizovao 42 akcije, 36 jednodnevnih i 5 dvodnevih i trodnevnih akcija. Uz realizaciju plana akcija kluba za proteklu godinu naši su članovi učestvovali na mnogim planinarskim usponima i manifestacijama drugih klubova iz Crne Gore i okruženja kao što su: Noć punog mjeseca-zimski uspon na Subru, Pješački pohod na Vrmac, Đurđevdanski uranak PK Romanija – Pale, Susret planinarskih klubova Balkana Tuzla – Konjuh, Golijska transverzala  – Kraljevo,  Memorijali „Danilo Jauković“ na Durmitoru i „Vera Vincek i Pavle Milošević“ na Komovima, Šatorijada 2010.—PSK Krilaš,  Pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor, međunarodni usponi na Elbrus i Ararat. Dani Gorice na Bukumirskom jezeru protekli su uz promociju vodiča „Planinama Crne Gore“ i otvaranje prvog sektora obnovljene transverzale CT-1. Ovom godinom ispunjen je destogodišnji rad i  uspješna aktivnost našeg kluba.

U 2011. godini PK „Gorica“ je realizovao 53 akcije u 2011. od kojih 43 jednodnevne i 10 višednevnih tura. Učešće u realizaciji akcija uzelo je 881 planinar ,što prosečno po akciji iznosi 16 planinara. Zaključno sa 2011.registrovano je u Klubu 301 planinar, od kojih je 75 platilo članarinu I podiglo markicu.Priliv novih članova je zabeležen I ove godine (19), među kojima su najaktivniji bračni par Krgović (Tanja I Dragoljub) I Olivera Božanović.

I ove godine najaktivniji članovi Kluba po učešću i broju akcija su Mira Kostić  I Branimir -Bato Guberinić,

Planinari PK”Gorica” su učestvovali na više planinarskih uspona i manifestacija u organizaciji drugih Klubova iz Crne Gore i okruženja kao što su: Lovćenski maraton-“Kapetan Angel”Cetinje; Orjenski maraton-“Subra” Herceg Novi; Memorijal Vera Vincek i Pavle Milošević  na Komovima ;Šatorijada 2011-“ Krilaš”Šavnik ;Prutaš-“Piva” Plužine;  Pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor “Vjeveriaca”Kotor ; Pohod na Golijsku transverzalu-“Železničar” Kraljevo; Promocija novih staza I obilazak transverzale Josip Pančić na Kopaoniku-“Kopaonik” Beograd;  XIV Susret planinarskih klubova Balkana –“Kamenjak” Rijeka,Uspon na Pogorelicu,BiH-grupa naših planinara .

Tradicionalna klupska manifestacija, deseta po redu, „Dani Gorice“ na Bukumirskom jezeru održana je 5-7. avgusta. Ovoga puta imali smo goste iz mnogobrojnih Klubova :“Kapetan Angel”Cetinje; “Vjeverica” Kotor¸“Vučiji zub “Trebinje; “Kopaonik” Beograd u čijem sastavusu bili planinari  “Železničara”, “Pobede”, “Medecinara” , “Čelika”I “Šare u rasejanju”.

Nova lokacija kampa na katunu Gornje Jezero ispod Torača pridonijela je pravom planinskom ugođaju i vjerujemo da će se i u buduće družiti na istom mjestu .

Naša tri odvažna planinara (I.Šćepanović, M.Milović I M.Novaković) pohodili su Dolomite- Italija / Austrija, o čemu čitajte u posebnom članku ovog biltena.

Zbivanja u Klubu tokom 2011.godine, koje treba spomenuti:Preseljenje Kluba u prostoriju PSCG,Klub je dobio na korišćenje kompjuter od PSCG i UNDP-a i Startovao je novi web sajt “pkgorica.me” gde se možete informisati o vjestima, izvještajima sa akcija I galeriji slika sa planinarskih pohoda .Naj događaj je, da je Klub iznjedrio I trajno vezao tri para planinara, koji su sklopili brak  krajem godine.

U 2012. godini, ako pogledamo tabelu sa realizovanim akcijama, videćemo 53 realizovane sa ukupno 635 učesnika. Imajući u vidu letnje temperature I  požare , kao posledica toga I lošeg vremena imali smo 15 otkazivanja akcija. S obzirom da smo u 2012. imali 53 nedelje, sledi zaključak da su planinari PK “GORICA” bili istovremeno na više različitih akcija u Crnoj Gori I okruženju.Od 53 akcije, jednodnevnih je bilo 43 a dvodnevnih  I višednevnih 10.

Naš Klub je bio domaćin i organizator XV.Susreta planinarskih klubova Balkana (Veruša, 15.-17. 06. 2012.) Na XV.Susretu planinarskih klubova Balkana registrovano je 16 planinarskih klubova/društava (iz CG i Okruženja) sa ukupno 131.učesnikom.

2012 godina nije prošla bez pregalaštva  i stremljenja naših planinara ka visinama “Dotakni nebo”-Edita Files Bradarić je osvojila vrh Kazbeka ( 5.047m )