Nove planinarsko-pješačke staze Podgorice (Busovnik, Živa- Ilijino Brdo)

Pk „Gorica“ je okolinu Podgorice obogatila za još dvije uređene planinarsko-pješačke staze. U saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, protekle godine je započet , a početkom ove godine i završen projekat uređenja , markiranja i postavljanja signalizacije na stazama:
Kruse (spomenik) – Busovnik (Varin vrh 624mnv)
Blizna – Živa 1089mnv – Ilijino brdo1105mnv – Seoce

Prva staza je laka, u dužini od oko 5km u oba pravca i visinske razlike 320m, edukativna i panoramska zbog izuzetnog pogleda na Podgoricu i Ćemovsko polje. Ispod Krusa je i spomen obilježje ili mjesto pogibije Mahmut Paše Bušatlije u istorijskoj bitki i pobjedi crnogoraca nad Osmanlijskim carstvom iz 1796.g.

Druga staza ima dva portala, u selu Blizna (zoo vrt, 430mnv) i selu Seoce (842mnv). Staza je srednje teška, pravi planinarski uspon iz Blizne do vrha Žive 1089mnv i Ilijinog brda 1105mnv, sa visinskom razlikom od 700m, dužinom od 7km, i lakša varijanta uspona iz Seoca (842mnv) u dužini od 5km i visinskom razlikom od 250-300m. Sa staze iz Blizne i vrhova pruža se jedinstven pogled na kanjon Morače, novi most Moračicu, Brotnjik i Kučke planine.

Bilo je veoma izazovno i zahtjevno pronaći pravi smjer uspona iz Blizne prema Živi, ali višekratno prelaženje Bliznanske Žive je nadam se urodilo optimalnim odabirom smjera staze. Ova staza daje mogućnost povezivanja sa stazom Vežešnik kao i povezivanje sa stazama prema Brotnjiku, Radovču i Trmanju. Promocija ovih staza sa izložbom fotografija je bila planirana u martu mjesecu 2020, ali zbog mjera zabrana okupljanja i aktivnosti početkom epidemije Covid19, promocija je odgođena.

Ove staze zajedno sa predhodnim ( Gorica- Malo brdo- Duklja i Duklja-Gornji Rogami – Vežešnik – Zavala), koje je realizovao naš klub, predstavljaju značajan doprinos za rekreaciju, sport i turizam grada. U trenucima kad se zbog vremenskih nepogoda ili zbog vanrednih mjera koje su bile za vrijeme epidemije nema kud, ili zbog održavanja kondicije, ove staze pružaju mogućnost za sigurno grupno i individualno prolaženje.

Staze su pogodne za sva godišnja doba osim za ljeto zbog vrućine i izloženosti suncu. Klub ih pohodi najčešće u zimskim mjesecima, mada posljednje prolaženje stazama, krajem maja mjeseca, nas je ugodno iznenadilo bogatstvom i raznovrsnošću bilja i mirisa na stazi , posebno žalfije.

Tekst je objavljen i u planinarskim novinama PSCG maj. 2020.

Napisala Edita Files Bradarić

Оставите одговор