Tali – Ruda glava 2020mnv

MARŠRUTA Dolina iznad Korita1457mnm, Ropušnica –cilj Ruda glava 2020mnm
DATUM 30.06.2019
VR.POLASKA 06:30 VR.DOLASKA 17:00
VODIČ Olivera Božanović
UČESNICI Vuk Šestović,Marjan Marjanović,Mišo Tapušković,Dragoljub Krgović,Tanja Krgović,Blažo Vukčević, Slavica Vukčević,Rajko Mićković,Mira Kostić,Snežana Fatić,Bato Stevović, AnaStevović,Radoš Kadić,Vujačić Petar (ukupno 15)

KRATAK OPIS AKCIJE:
Sastajemo se na zbornom mjestu u 6:30h i krećemo sa troje kola iz Podgorice. Nakon 50 minuta kod restorana Počinak, blizu manastira Morača, čeka nas tročlana ekipa iz Nikšića i Vuk. Ovdje petoro prelazi kod Vuka jer je teranac pogodniji za put koji nas čeka. Tri kilometra poslije Manastira Morača iz pravca Podgorice, prije tunela i mosta Gazela, je mjesto odvajanja lokalnog puta sa magistrale prema selu Osreci. Put je u početnom dijelu asfaltiran, a kasnije je makadam.

Dobili smo informaciju od mještana da je put sređen i da mogu i manja auta doći do početne tačke. Tokom cijelog puta koji je dug 12,7 km ima putokaza na kojima piše Ropušnica. Stižemo oko 9 h, i u 9:15h smo spremni za pokret. Jedan naš planina je prilikom prepakivanja iz jednog auta u drugi zaboravio planinarske cipele, ostao je u sportskim sandalama pa je odlučio da se sa njima penje na Tali. Staza počinje sa brijega iznad izvora Korita i prvih stotinjak metara ide travnatom dolinom. Teren je kamenit i prohodan.U početku kratko prolazi kroz šumu iz koje izlazi na sipar.

Po izlazku iz sipara nailazi se na jasnu stazu koja se ispod grede penje u pravcu sjevera. Nakon sat uspona nailazimo na neobičnu stijenu, koja pravi idealan hlad za mali predah. Slijedi strmiji uspon za koji je potreban veći oprez. Ono što se primjećuje je svježa planinarska markacija. Stižemo na prevoj između vrhova Tali i Kokoške. Još stotinu metara do vrha , treba savladati i kamenu prepreku od 5-6 m i poslužiti se rukama.

Izlazimo na vršni greben Talija u 11:45h. Dan je bio sunčan i topao, pod nama je obasjan čarobni Tali. Sa vrha se pruža pogleda na najbliži vrh Lukanje čelo, zatim Kamenik, Stožac, Kapu Moračku, Tornu, Umove,Gonju Moraču, Bjelasicu. Nakon relaksacije i odmora na vrhu vraćamo se istom stazom. Kod izvora Korita smo se spustili u 14:47h, odnosno bilo je potrebno dva sata za spust. Upoznali smo mještanina Vula koji nas je pozvao da svratimo u avgustu mjescu u njegov katun.

Svraćemo do izvora Točak da se okrijepimo sa izvorskom vodom. Odatle idemo kolima do Počinka, dio ekipe svraće u kafanu na pivo, dio ide za Podgoricu, neki do mora. Tokom puta srećemo Vuka kako pomaže ljudima kojima je stalo auto na sred puta i pokušava da im šlepa auto. Tu mi priskačemo u pomoć, ja izigravam saobraćajca a momci pomažu. Sve se brzo završilo i mozemo da krenemo dalje. Auto je Vuk došlepao sve do Podgorice.

P.S.Divna ekipa, divni ljudi i priroda.Život je lijep.

KARAKTERISTIKE TURE-AKCIJE:
Težina staze : Srednje teška. Visinska razlika 563 m. Ukupna dužina staze 8.33 km. Treba izdvojiti za turu 5-6 sati. Vode na stazi ima na početku staze, izvor Korita i izvor Točak koji se nalazi na desnoj strani puta ispod koliba. Opasnost na stazi: Vršni dio staze je eksponiran pa je na tom dijelu potrebna opreznost. Markacija je obnovljena te se od početka do kraja staze lako uočava. Od Podgorice do Manastira Morače tj još 3km do skretanja za Ropušnicu je 50 km, od tog mjesta do katuna Korita je 12, 7 . Ukupno 62,7 km.

Izvještaj napisala: Olivera Božanović

Оставите одговор