Saša Petrović

_DSC2473Saša Petrović je član PK Gorica od oktobra 2009. godine.

Član Upravnog odbora od 2011. godine.

Zašto sam planinar:

„Sa planinarima sam se prvi put sreo daleke 1999. godine, kao student u Kotoru. Sjećam se odlično tog dana: Moj najbolji drug i ja smo sjedili u jednom kafiću u starom gradu Kotoru i raspredali uobičajene teme, uživajući u lijepom proljećnom suncu. Odjednom, kao nepripadajući dekor tog, za nas tada savršenog prostora za svakodnevno ispijanje kafa, pojavila se grupa prašnjavih ljudi sa rančevima na leđima, dubokim cipelama, i nerijetko u vunenim čarapama. Čudno odjeveni sa štapovima u rukama, špartali su „Trgom od Oružja“. Moram da priznam da mi je to tada bio zaista smiješan prizor: na veoma toplom proljećnom danu, vidjeti ljude obuvene u duboke cipele sa vunenim čarapama! Smijao sam se i komentarisao sa društvom „grupu ludaka“ tipičnim podgoričim riječima „Viđi ove avetinje“.

Tačno 20 godina kasnije, sa sličnom „grupom ludaka“ iz našeg i još nekoliko drugih crnogorskih planinarskih klubova našao sam se na stazi Njeguši – Krstac – Kotor (stari grad, preko tvrđave). Prolazili smo pomalo umorni i prašnjavi Starim gradom Kotorom i sjetio sam se, kao na filmu, tog događaja iz studentskih dana. Smijao sam se i tada, ali ovog puta sam sebi – koliko sam kao student bio neznaven!

Često sebi kažem da je planinarenje najbolji izbor koji sam načinio u životu. Potreba da se bude u prirodi i na visinama, rađala se u meni polako, kroz razne događaje koji su bili vezani za prirodu, selo, planine, rijeke. Prvih godina ovog vijeka, odlazio sam  sa prijateljima na izlete i planinarenja – ali je to sve bilo sporadično i neorganizovano. Tada sam donio odluku da potražim klub u kome bih zadovoljio svoju želju da postanem aktivni planinar. PK Gorica se nametnula kao najbolji izbor za mene. Poslednjih 5 godina života od učlanjenja u planinarski klub, do trenutka kada je napisana ova kratka biografija, smatram za svoje najispunjenije i najzanimljivije godine.

Najvisočiji osvojeni vrh:

Titov vrv, Makedonija 2747 mnv.

Učešće u stranim ekspedicijama: Ne.

Zanimanje

Grafički dizajner

Hobi i interesovanja
Fotogafija, čitanje, pisanje

Kontakt

tel. +382 67 256 557
mail: sasa.petrovich@gmail.com
www.sasapetrovic.com