Borovnik 1935m

MARŠRUTA PG-Vučje – Borovnik –Konjsko-  PG
DATUM 13.11.2016.
VR.POLASKA 08,00 h VR.DOLASKA  18,40 h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Vesna Lakuš, Milena Andrijašević ,Branka Adžić, Mira Kostić, Tanja Krgović , Olivera Božanović ,Rajko Mićković, Radojko Bošković, Nikola Nikezić, Vuk Šestović, Brano Perović, Ivo Šćepanović, Milovan Nikolić, Mirjana Radović  (15)
KRATAK OPIS AKCIJE:

Od Podgorice do skijališta na Vučju trebalo je kombijem oko 1,30h. Nedjelja je osvanula vedro i sunčano, nakon groznog kišnog predhodnog dana, ali zato je sve zabijelilo iznad1500m. Dočekala nas je prava zimska čarolija čim smo krenuli stazom kroz šumu, iznad motela na Vučju, u 9.45h. Nakon prolaza kroz šumu, dolazimo na početak visoravni Konjsko i nastavljamo pravo do katuna Ckladna ispod Borovnika. Snijeg je oko 10 -20cm, a ponegdje na nanosu i više, sunce grije i nema vjetra, prekrasno čisto nebo i pogledi na sve strane. Nakon dužeg odmora  spremamo se za uspon, koso ispod prva dva vrha, po dosta teškom kamenitom terenu pokrivenim novim snijegom, tako da je trebalo pazit gdje se noga stavlja. Nakon skoro 2h (14h) stižemo na vrh očarani pogledom na Lukavicu i Moračke planine, te Durmitor u daljini. Skladno se u pejsaž uklapaju i novopostavljene vjetrenjače na Krnovu.

Ne zadržavamo se mnogo na vrhu jer je dan kratak, treba se prije zalaza sunca vratit do kombija, a mnogima su, iznenađeni snijegom noge bile mokre. Spustili smo se do katuna istim tragom za oko 1,20 h, a onda još jedan sat poprečno dolovima preko Konjskog do ceste koja izlazi na Konjsko od Zagrede i ide prema Lukavici. Usput srijećemo kolonu ovaca koje su još na planini. Čim je sunce zašlo temperature se spustila ispod nule i počelo je sve da ledi, uz istovremen božanstven izlazak ogromnog rujnog mjeseca na istoku. U zadnji čas (16.40) stižemo do kombija i bježimo od ove lednice. Iako promrzlih nogu svima je bilo milo i toplo oko srca zbog vanredno lijepe zimske ture i dosta potrošene energije. Otprilike za povratak do Podgorice  trebalo nam je oko 1.40h.

KARAKTERISTIKE TURE:

Od Podgorice do Vučja ima oko 75km, a toliko i do Konjskog (od Podgorice) cestom prema Lukavici gdje nas je čekao Kombi. Od Vučja do vrha Borovnika staza je markirana i u dužini od oko 8,5 km. Do katuna Ckladna treba oko 2h laganog hoda bez značajnog uspona a zatim se koso krećemo krševitim terenom, između stijena i ispod dva vrha, a treći, najveći, je vrh Borovnika 1935mnv.Visinska razlika je oko 450 metara. Povratak istim putem ili kako je gore napisano. Tura je laka do srednje teška. Može se izvoditi tokom čitave godine,  naravno, u zimskim uslovima mora se imati adekvatna oprema (zimske cipele,gamašne, krplje, zimska odjeća). Sa vrha Borovnika pruža se izvanredan pogled na Moračke planine, Lukavicu i Durmitor.

 

Izvještaj napisala: Edita

 

Оставите одговор